Francuska supa od luka

francuska supa

Vreme pripreme : 60min


Sastojci

  • 50 g President maslaca
  • 150 g President Emmentala
  • 1 kašičica bibera
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 čajne šoljice brašna
  • 1 l kokošije supe
  • 60 ml belog vina
  • 30 ml Šeria
  • 4 kriške belog hleba

Priprema

Korak 1

Rastopite puter u vrućem loncu za dinstanje. Dodajte luk i dinstajte otprilike 12 minuta ili dok luk lagano ne promeni boju. Umešajte brašno i nastavite dinstati dok brašno ne dobije bledo žućkastu boju.

Korak 2

Ulijte supu i vino ili šeri i zakuvajte, uz mešanje. Začinite, poklopite i pustite da vri 15 minuta.

Korak 3

U međuvremenu, zagrejte toster. Lagano tostirajte hleb. Razdelite izrendan sir po kriškama hleba i vratite ih u toster i zagrevajte dok se na siru ne počnu stvarati mehurići. Stavite hleb sa sirom u četiri zagrejane, vatrostalne posude.

Korak 4

Sklonite luk iz supe i razdelite ga po posudama. Preko toga prelijte supu i odmah poslužite.

Korak 5

Kako bi supa poprimila dobru boju, neka luk lagano promeni boju pre nego što dodate supu. Gruyere i Prėsident Emmental mogu se zameniti sirom cheddar, ali to više neće biti supa prema izvornom receptu.