Francuska supa od luka
Vreme pripreme : 60min
Sastojci
Priprema
Korak 1
Rastopite puter u vrućem loncu za dinstanje. Dodajte luk i dinstajte otprilike 12 minuta ili dok luk lagano ne promeni boju. Umešajte brašno i nastavite dinstati dok brašno ne dobije bledo žućkastu boju.
Korak 2
Ulijte supu i vino ili šeri i zakuvajte, uz mešanje. Začinite, poklopite i pustite da vri 15 minuta.
Korak 3
U međuvremenu, zagrejte toster. Lagano tostirajte hleb. Razdelite izrendan sir po kriškama hleba i vratite ih u toster i zagrevajte dok se na siru ne počnu stvarati mehurići. Stavite hleb sa sirom u četiri zagrejane, vatrostalne posude.
Korak 4
Sklonite luk iz supe i razdelite ga po posudama. Preko toga prelijte supu i odmah poslužite.
Korak 5
Kako bi supa poprimila dobru boju, neka luk lagano promeni boju pre nego što dodate supu. Gruyere i Prėsident Emmental mogu se zameniti sirom cheddar, ali to više neće biti supa prema izvornom receptu.